2012 m. rugpjūčio 6 d., pirmadienis

Izraelio kinas. Filmas "Rytų vėjas".

        Lauke tvoskia tropiniai karščiai ir matyt todėl kino teatras Skalvija, atsižvelgdamas į aktualijas, pažindina mus su Izraelio kinu - ARTscape Izraelis. Pirmasis šiandien rodytas filmas - Danielio Wachsmanno drama „Rytų vėjas“ (Hamsin, 1982) vyksta Karlo May'aus paradigmos rėmuose: gerieji laukiniai indėnai (palestiniečiai) saistomi įsipareigojimų genčiai ir (ar) protėvių dvasioms (?) ir blogieji kaubojai (žydai izraelitai). Pastarieji jau dabar naudojasi "indėnų" žeme ją niekšingai nuomuodamiesi. Bet maža to, kažkur už kadro egzistuoja kariuomenė (suprask žydų), kuri gali tiesiog ateiti ir atimti žemę. Veiksmas vyksta mažame gyvulių augintojų kaimelyje, tad jei ne žydiški ir arabiški vardai - pamanytum Argentinoje. Kitaip tariant, tai romantinis vesternas "pažadėtoje žemėje". Samdinys Haledas dirba naujakuriui Gedalijai, bet ne vien dirba, o dar ir kadrina jo iš miesto grįžusią seserį Havą. Gedalija nori nusipirkti žemę, kurią nuomoja iš "kilnaus laukinio" Asado, mat kitaip ją atims kariuomenė. Tačiau Asado genties buduliai griebiasi teroro ir nugali. Tiesa, nežinia ką. Žemės naujakuriui įbauginti arabai neparduoda. Ne tik neparduoda, bet atsisako ir toliau nuomoti...
 Naujakurys Gedalija - toks "Old Shuterhand'as - indėnų draugas" lieka be žemės. Jo samdinys, gal ir meilužis - "Vinetu" -Haledas pabėga, bet vėliau grįžta ir suvilioja Havą.
Viskas žlunga. Old Shuterhandas - Gedalija nepuola į apmąstymus, seserį suviliojusį Haledą (savo buvusį meilužį?) užsiundo buliumi. Haledas žūna. Teisybė triumfuoja.
                                         The END