2013 m. sausio 16 d., trečiadienis

Apie rusiškumą

Žinot, aš jums pasakysiu kodėl visa kas rusiška yra blogis. Ne, ne todėl kad sovietiniai rusų filmai tik prastos vakarietiškų kopijos, nemokšiškai prisotintos sovietinių insaideriškų juokelių. Ne, ne todėl kad sovietai mus engė, trėmė ir neprošal pakartotų. Net ne todėl, kad rusiška TV, ar rusiški anekdotai populiariausi menko išsilavinimo ir skurdžių žmonių tarpe. Ne.
Tai kas rusiška bloga todėl, kad aš tobulai moku tą kalbą. Ne gerai, ne labai gerai. Tobulai. Net daugybę metų jos nevartodamas, rusiškai dažnai galiu pasakyti tiksliau ir aštriau nei gimtaja - lietuvių. Tai kas rusiška bloga ne todėl, kad visa tai angažuota, o jei ne - labai prastos kokybės. Ne, tai bloga todėl, kad tas angažuotas menas, nekokybiški daiktai supo mane didesnę mano gyvenimo dalį. Ir aš, jau ankstyvoje jaunystėje perpratęs jų esmę, buvau priverstas tokioje aplinkoje gyventi. Rusų literatūra bloga ne dėl to, kad ji menkavertė. Ne, ji bloga būten dėl to, kad yra daug kabinančios rusų literatūros. Rusiška aistra ir kančia kyla iš husariškos bravūros, iš pasipiktinimo supančia aplinka, negalėjimo ką nors pakeisti ir pasidygėjimo tuo. O taip, rusų menas tą puikiai atspindi. Ir todėl jo nemėgstu. Nes tie jausmai man savi ir pažįstami, nes man jų GĖDA. Nes savo vaikams, jei tokių turėčiau, niekada neleisčiau taip jaustis. Nes tai veda į rusiškumą ir susinaikinimą. O norėčiau, kad jie turėtų ateitį. Žmogišką, ne rusišką ateitį. Ir žmogišką gyvenimą. Ne tą, kuris anot rusų ir iš jų to išmokusių lietuviškų dundukų, bus kada nors rytoj. Mes puikiai žinom kad jokio rytoj nebus, na gal ir bus, bet ne mums. Tai bus šiandienos vaikams. Labai norėčiau kad jie galėtų ne vien rusiškai juokauti, verkti dėl to kam jokios įtakos neturi, keiktis, ar piktintis dėl įvykių šalyse, kuriose niekada nebuvo, arba svajoti apie tai ko niekada nebus. Norėčiau, kad jie galėtų tiesiog gyventi, čia ir dabar, tokie kokie yra, nesukdami sau galvos. Prisikentėti jie visada suspės. Ir tu, kuris mane skaitai, suprask, jei mąstai bent apie savo vaikus, pamiršk Rusiją. Teverda ji savo syvuose. Tai tau svarbu - myli tu rusiškumą, ar nekenti, bet normalus pasaulis apie jį tiesiog nežino. Ir čia jo laimė.

33 komentarai:

  1. syzofreniskas siauraziurio paistalas

    AtsakytiPanaikinti
  2. tiems, kas nori gydytis, puiki vaistų dozė, išskyrus gal apie verkimą dėl to, kam neturi jokios įtakos, nes tai dar viena rusiško palikimo bėda, kad apie labai daug ką galvojame, kad neturime tam jokios įtakos, nors iš tiesų taip nėra

    AtsakytiPanaikinti
  3. Puikiai. mano galva, žmogus - toks anonimiškai puikus simbolis šia prasme. Daug maž visko turim po du, o širdį vieną. Visi falšyvi dostojevskių ir tarkovskių adoratoriai bevelytų, kad mes užšaltumėme savo invalidume - vienas smegenų pusrutulis, viena koja-ranka ir viena akis,- viena "fufaikė" širdy. Nei velnio, tovariščiai. Visi "Po pirties..." dundukėliai,turite sau ir pasauliui pasakyti: "Aš - beviltiškas ciklopas ir judėjimo invalidas. Mokykitės kalbas, skaitykite "Mobi Diką", žiūrėkite "Monty Python" ir klausykitės João Gilberto. Tik nebūkit dundukai". Tada aš juos gerbčiau ir užjausčiau. Dabar gi brukamas ciklopiškas kurmio matymas kaip kažkas labai dvasingo. Bullshit.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. gerkit coca cola, rykit hamburgerius ir sprinkit nuo skandinavisko tolerancijos...emigrantai jau mato ta vakarietisko apsurdo cirka kiekviena diena ir smagiai kvatoja

      Panaikinti
    2. Kažin, ar begalėčiau gauti geresnę iliustraciją tam, ką ką tik parašiau :) Nuoširdžiai ačiū.

      Panaikinti
    3. Ačiū. Beje, pirmoj eilutėj parašiau kažkodėl "anonimiškai" - turėtų būti "anatomiškai". Persiprašau.

      Panaikinti
    4. Kodėl iš karto priešpastatoma anglosaksiška kultūra?Na po perkūnais gynėjai ir kritikai -pažiūrėkit truputi ir į kitas puses. Nes kur tik diskusija apie tai, išlenda tik hamburgeriai , Po pirties. O kur picos ir pokemonai? Ar tarkim sushi ir 13 pasterunek (serialas)? Ar žiūrėdamas kas man patinka automatiškai papuolu į dundukėlių porūšį? Nu nejuokinga Monty Pyton man.Lygiai taip pat kaip ir Po pirties.O ir klausau aš ne Jūsų nurodyto gitaristo.Ir viskas - pamerktas.......Viena gerai - kad tai kas išdėstyta, yra tik autorių nuomonė. Ir jos man neprivalu nei gerbt nei paisyt :)nenoriu būt anonimu(jaučiu neturiu aš google paskyros:) ..Konstantinas Šumskas

      Panaikinti
    5. Konstantinai - esmė ne anglosaksuose ir ne priešpastatyme. Esmė - ekvilibriume. Ir iš tiesų - tai tik mano nuomonė.

      Panaikinti
    6. Esmė musyse...atsiprašau už kalambūrą- prašyte prašėsi:)Vėlgi aš be paskyros..Konstantinas:)

      Panaikinti
  4. Nustebau, bet šiame neilgame straipsnyje pasakyta gerokai daugiau, negu galima buvo tikėtis ir paaiškinta tai, ką jaučiau rašydamas jau legendiniu tapusį tekstą apie "Po pirties". Ačiū, Sauliau. Nesitikėjau, kad mąstome taip panašiai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Skaitau jau trečią kartą. Jau - jau regis suprantu apie ką ir kai noriu ką nors parašyti - vėl nesuprantu.

    Įdomi mintis ta, jog rusų literatūra kabinanti - dėl to ir bloga, nes užkabina į sąmonę sudeda visą angažuotą humorą ir ten kitus dalykus.

    Tarsi kompiuterinis virusas, kuris labai lengvai paleidžiamas, bet pridaro daug žalos, net neaišku kur.

    Viskam yra priežastys ir pasekmės. Tad man įdomios šios minties priežastys t.y. pagrįstumas.

    Trumpai užsiminta apie husarišką bravūrą. Nesu tikras ar suprantu kas tai yra (gal paaiškintumėt?). Ar tai galima sulyginti su riteriškumu ir garbė aukščiau visko? Ar labiau su karštakošiškumu iš kažkokio tai kylančio dvasingumo ir ėjimo iki galo, net jeigu tai idiotiška ir kenksminga visiems?

    Pateikti Vakarų pasaulio pavyzdžiai kaip Monty Phyton. Todėl ėmiau svarstyti ar rusiškas humoras yra saviironiškas? T.y. saviironiškas pakankamai giliai, kur kabinamos priežastys o ne pasekmės? Aš darau išvadą, jog rusiška saviironija nekabina priežasčių, dėl to ji prastesnė už Vakarietišką?
    Deja, pavyzdžiais kalbėti negaliu, nes per mažai žinau.

    Iš kiek pesimistinės pabaigos suprantu, jog Rusija virdama savo sultyse eina blogu keliu. Ar ne? Koks tas jos kelias?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man irgi tie patys klausimai įdomūs. Tik dar prie jų norėčiau paklausti: kame argumentas yra to, kad Rusija verda savo sultyse? juk visi verda savo sultyse: prancūzai, vokiečiai, amerikiečiai, kinai, indai, lenkai ir net lietuviai, juk visos šalys turi kažkokių klausimų kurių, niekaip nesugeba išspręsti, kuriuose užsiangažavę ir t.t. Tai kame čia blogis?

      Panaikinti
    2. Matyt priklauso nuo sulčių. Čia gal daugiau replika į virimą savo sultyse.

      Panaikinti
  6. Is anskto atsiprasau del raidziu - neturiu galimybes siuo metu naudoti lietuviskus rasmenis.
    Nesutikciau su poziuriu, kad sovietiniai filmai yra nevykusios vakarietisku filmu kopijos (nors tokiu neabejotinai yra). Nemanau, kad galima butu paneigti Tarkovskio filmu menine verte.
    Taip pat nemanau, kad galima kaltinti rusus del to, kad lietuviai bambekliu salis. Ne peremem mes to is rusu - manau, kad tai kyla is ekonomines padeties ir nepasitenkinimo ja.
    Ar tamstai teko studijuoti lietuviska mentaliteta ir jo istorija? Jei taip, tokiu atveju atsiprasysiu, ir paprasysiu nurodyti mokslinius saltinius, kurie tai teigia. Kitu atveju, jeigu neatlikote studijos, nederetu klaidinti zmoniu, nes tai ka jus teigiate, yra paremta emocijomis, o ne faktais

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. žmogau, negi nesupranti, kad šis tekstas ne tau. nusiramink, niekas ant Tarkovskio ir nepuola.

      Panaikinti
  7. Visisko syziko uzrasai. No offense... :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Trumpas, bet tiesiai į "dešimtuką"-net pasirodė, kad straipsnis apie mane.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Esu 84-ųjų gimimo. Nemoku rusų kalbos, tik nuvalkiotas frazes, kad prie Kalvarijų turgaus susikalbėčiau, nemačiau vaikystėje jokiu šurikų, po pirčių, na palauk prisimenu per miglą. Viskas. Rusiškumas sukelia labiau neigiamas emocijas, nei neutralias. Apie teigiamas nekalbu. Savo šeimos, savo vaikų ir Lietuvos ateitį matau tik vakarėjančioje visuomenėje. Ačiū už trumpą, bet stiprų straipsnį - kažkuria dalimi jis man leido suprasti save ir savo artimuosius.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Dėl rusiško kelio, tai jo išvis nėra. Na nebent keliu galima vadinti amžiną gyvenimą vakar dienoj. Net kurdami kažką naujo rusai tai padarys Aukso Ordos stiliuje: iš supuvusių rąstų, bet pauksuotu stogu. Ideologinėje plotmėje jiems visas pasaulis priešai kurie nori rusų kraujo. Todėl juos reikia užpulti ir apiplėšti žinoma. Yra Rusijoj kitaip mąstančių, tai rusišiska pareiga šituos uždubasint pirmiausia. Reikalas tas, kad jei rusų kultūra ugdytų ką nors kitą nei rusiškumą, tai mes tą ir stebėtume. O yra kas yra. Ir kultūra šito šaknys. Todėl visokie ten išvedžiojimai apie kažkokius pasirinktinai išrankiotus gėrius nieko verti. Rezultatai kaip ant delno ir svaičiojimai tipo: "ne visi rusai tokie" įrodo ne rusų mentaliteto gerumą, bet bendražmogiškos sveikos nuovokos išliekamumą. Taip, nepaisant to kad jie yra rusai, kaikurie sveiko proto pagrindus išlaiko. Bet ne todėl kad rusai - priešngai tam.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aukso orda ne rusų išmyslas:)greičiau mongolų totorių:) nenorėčiau kad lietuvių kultūra ugdytu ką nors.geriau jau tegul ugdo lietuviškumą.Taigi logiška kad rusų kultūra ugdo rusiškumą.

      Panaikinti
    2. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    3. Aukso orda gal ir ne rusų "išmyslas", bet dabartiniai rusai tikrai Aukso ordos..

      Panaikinti
  11. Koks skirtumas kieno išmįslas, jei lig šiol ten ta tvarka galioja? Ir tikrai šiame gyvenime pasikeitimų nesulauksim.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Labai teisingas straipsnis. Linkėjimai iš Ispanijos.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Išbraukus žodį "Rusija", tai būtų šauni alegorija, ištarta pirmos beždžionėlės, suvokusios savo mirtingumą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Matot,ponas Kzzz, jei čia būtų alegorija, tai greičiau apie Prometėją suvokusį ir apgailėjusį savo nemirtingumą.
      Bet kiekvienam pagal sugedimo laipsnį

      Panaikinti
  14. Daugiau knygų skaitykite, mažiau į televizorių spoksokite ir rusų kultūra neatrodys tokia baisi, kaip ir visi neurotiko baubai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ponas Vytai, kaip perskaitęs daugiau rusiškų knygų ,nei dauguma rusų yra kada matę (apie lietuvius net nekalbant), manau galįs reikšti kvalifikuotą nuomonę kas yra kas.
      Tad siūlau dar kartą perskaityti tekstą, ten nesakoma kad rusų kultūra yra baisi, ten sakoma, kad rusų kultūra, kokia puiki ji neatrodytų, gimdo rusiškumą. Apie pastarajį nieko gero pasakyti negaliu. O įgimtu žmonių durnumu, ar prigimtiniu blogiu netikiu.
      P. S. Tokio daikto kaip TV neturiu išviso.

      Panaikinti